WEFA Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu Dış İlişkiler Koordinatörü Yusuf Aydın ile başlattıkları Ramazan Kampanyası hakkında konuştuk.

Kampanya sloganınız “Ramazan Şahidimiz Olsun!”. Kampanya için neden bu sloganı seçtiniz?
On bir ayın sultanı Ramazan; bereket ayı, tüm güzelliklerin yaşandığı mübarek bir ay. Yardımlaşma, kaynaşma ve sosyalleşme aktivitelerinin en yoğun olduğu bu ayda yaradanla, insanlarla, çevremizle ve kendi iç benliğimizle iletişimimize hassasiyet gösterme idrakinde olurken yetimin elinden tutmayı, fakiri gözetmeyi, onunla iletişim kurabilmeyi önemsiyor, aç ile hâldaş olma gayretinde oluyoruz. Biliyorsunuz dünyada çok sayıda muhtaç, mazlum var. Bu mukaddes ayda ihtiyaç sahiplerini hatırlamak ve insanları iyilik seferberliğine ortak etmek maksadıyla kampanyamız için “Ramazan Şahidimiz Olsun!” sloganını kullanmak istedik. Bağışçılarımızın yapacağı tüm hayırlı işlere ramazan şahit olsun ve hayırlarımız heyecan ve bereket ile devam etsin istedik.

Ramazana ilişkin çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Yapacağımız çalışmalarda mültecileri ön plana çıkarmaya çalıştık. Mülteci sayısının 1 milyondan fazla olduğu bir ülkede; Almanya’da yaşıyoruz. Bu nedenle mültecileri ana gündem maddemize taşıyıp, onlara yardımcı olmaya çalıştık. Elbette ki diğer coğrafyaları da unutmak istemiyoruz. İftar paketleri, iftar yemekleri, bayramlık hediye olmak üzere üç ana projemiz var. İftar paketlerimizi de hem mazlum ailelere hem de Avrupa içerisindeki Suriyeli mültecilere ulaştırıyoruz. Kumanya ve toplu iftarlarımızı Sri Lanka, Bangladeş, Arakan, Sudan, Moritanya, Somali, Tanzanya, Nepal, Kenya, Pakistan, Zimbabve, Burkina Faso, Arnavutluk, Moğolistan, Bosna, Lübnan, Kamboçya, Makedonya ve Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Toplu iftarlarımızı gerek Asyada’ki gerekse Afrika’daki bölgelerde daha çok yetimhanelerimizin; kendi yapmış olduğumuz kalıcı projelerimizin avlusunda, bahçelerinde yapmayı planlıyoruz. Yetimlerimizi kucaklayıp onların başlarını okşuyoruz. Ve bayram yaklaştığında bayramlık elbiseler ve bayram hediyeleri ile yetimlerimizi sevindiriyoruz. Balkanlarda, Avrupa’da çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. 30 gün boyunca Makedonya’nın Kumanova, Skopje ve Tetova şehirlerinde iftar yemeği vereceğiz. Köln’de “WEFA Ramazan Çadırı” kurduk. Çadırda 30 gün boyunca mültecilere, mülteci ailelere sıcak yemek dağıtımımız olacak. Ve bu projeyi Avrupa’nın değişik yerlerinde Avusturya’da, Hollanda’da, Belçika’da hayata geçirerek bu şekilde farkındalık oluşturmak istiyoruz.

Peki kuracağınız “WEFA Ramazan Çadırı”ndan kaç mülteci aile istifade edebilecek?
Her gün ortalama 20 mülteci aileye ulaşıp 100 kişiye iftar vermiş olacağız. Burada hedeflediğimiz sadece Suriyeli mülteciler değil elbette, her milletten mülteciye soframızı açıyoruz. Ve yine üniversite öğrencilerini, evsiz-barksızları, kimsesizleri WEFA Ramazan Çadırında ağırlayıp onlara kardeşlik sofralarını açarak güzel kaynaşmalara vesile olmak istiyoruz. Esasen yaptığımız bu manidar etkinlikte ensar-muhacir kaynaşması ve dayanışmasının yaşanmasını arzu ediyoruz.

Kumanya paketi tutarınız ne kadar? Paketin içinde hangi malzemeler yer alıyor?
Kumanya paketi tutarı Almanya için 40 Avro. Bir ailenin bir aylık tüm kuru gıda ihtiyaçlarını karşılamış oluyoruz. Kumanya paketinin içinde un, süt, şeker, makarna gibi temel gıda malzemeleri yer alıyor. Tabii kumanya paketlerimiz ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye farklılık arz ediyor. Kumanya paketlerimizin içerisinde yer alacak malzemeleri bölgede yaşayan insanın ihtiyacına ve damak tadına göre belirliyoruz. Kumanya paketleri Ramazan öncesinde dağıtılmaya başlandı ve şu anda da partner kurumlarımız aracılığı ile dağıtımlar yapılıyor. Asya, Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa’da dağıtımlarımız devam ediyor.

Ramazan kampanyası kapsamında faaliyet göstereceğiniz ülkeleri neye göre belirliyorsunuz? Dağıtımları nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Faaliyet göstereceğimiz ülkelerin seçiminde belli kriterleri esas alıyoruz. Ramazan kampanyasına başlamadan önce ön çalışmalar gerçekleştiriyoruz ve bir alt komisyon oluşturuyoruz. Bu alt komisyon içerisinde çalışma yapmış olduğumuz 70 ülkeyi masaya yatırıyoruz. Bu ülkeler içerisinde ihtiyaç sıralaması belirleniyor. Yani Ramazan ayı süresince hangi ülkelerde, hangi bölgelerde daha aktif olabileceğimizi belli kıstaslar belirliyor. Yardımlarımız için daha ziyade afet bölgeleri, kriz bölgeleri, mülteci sayısının yoğun olduğu bölgeler ile açlık ve kuraklığın fazla olduğu yerleri seçiyoruz. Tabii gönül ister ki tüm mağdur ve mazlumlara ulaşalım; fakat bu elbette mümkün olmuyor. Dağıtımları tüm ülkelerdeki partner kurumlar aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Partner kurumların araziyi bizden daha iyi bilmeleri, arazideki ihtiyaçları daha iyi belirleyebilmeleri, ordaki resmî kurumlara akreditasyonun daha geçmişe dayanması hasebiyle partner kurumlarla çalışmayı tercih ediyoruz. Bölgede aktif çalışan partnerlerimiz kurumumuz adına yapılan faaliyetleri fotoğraf ve dökümanları bize gönderiyor ve biz de bağışçılarımızla bu bilgileri paylaşıyoruz. Böylelikle bağışçılarımızın kalpleri de mutmain oluyor.

İhtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyenler WEFA’ya nasıl ulaşabilir?
Bağışçılarımız www.wefa.org sayfamızdan veya 0221 880 64 80 numaralı telefonu arayarak bizlere ulaşabilir, bürolarımıza veya temsilciliklerimize gelerek makbuz karşılığı elden bağış yapabilirler.
Öte yandan ilgililer, online-chat üzerinden canlı olarak bizimle irtibata geçebilir ve buradan rahatça sorularını yöneltebilirler.