“Ramazan” kelimesi “ramaz” sözcüğünden türemektedir. “Ramaz” ise “güneşin şiddetli sıcağından taşların kızması” manasına gelmektedir. Bu ayda açlık ve susuzluk hararetinin çokça hissedilmesi ve orucun günahları yakması sebebiyle bu aya ramazan denildiği pek çok yerde rivayet edilmiştir.
Rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan ramazan ayı sayısız güzelliklerin yaşandığı müstesna bir zaman dilimidir. Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayıdır. Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmesi, bu ayın “bin aydan daha hayırlı” olan Kadir Gecesi gibi çok önemli bir zaman dilimini barındırması, itikaf, teravih, fitre ve oruç gibi ibadetlerin bu ayda yerine getirilmesi ve bu ayda yapılan ibadetlerin sevabının diğer aylara nazaran daha fazla olması ramazan ayının kutsal sayılmasının sebepleri arasında yer alır. Faziletlerle dolu olan bu ayda cennetin kapılarının sonuna kadar açıldığı hadîs-i şerifte bizlere bildirilmiştir. Yine pek çok ayet ve hadislerde ramazan ayını en güzel şekilde idrak edenler cennetle müjdelenmişlerdir.
Ramazan ayı öncesinde dünyadaki bütün Müslümanlar hazırlıklara başlar, herkesi tatlı bir telaş alır. Evler temizlenir, ramazan ayına özel alışveriş yapılır, misafirler için özel ikramlıklar hazırlanır. Müslüman ülkelerinde ise şehirler ramazan ayına özel olarak ışıklandırılır ve tüm yurtta bir şenlik havası hâkim olur. Farklı ırktan Müslümanların yaşadığı ülkelerde ise her bir milletten Müslümanlar kendilerine has bir şekilde ramazanı yaşarlar. Gelenek ve göreneklerin coşkuyla yaşandığı bu ayda birlik ve beraberlik duyguları canlanırken, iftar sofraları her dinden ve ırktan insanı bir araya getirir.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm Müslümanlar en aziz misafir olan ramazan ayını en güzel şekilde ağırlayacak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşarlar. Ramazanın coşkusu ve canlılığı günlük hayatın pek çok alanında hissedilir. Camilerde ve derneklerde ramazan etkinlikleri düzenlenir, iftar yemekleri ikram edilir. İbadetleri ve gelenekleriyle diğer aylara nazaran ramazan ayı Müslümanların hayatında güzide bir yere sahiptir. Akşamları özenle kurulan kalabalık iftar sofraları, teravih namazının manevi coşkusu ve dostlarla sahura kadar süren çay muhabbetleri ramazan ayına has güzelliklerden sadece birkaçı. Ramazan ayı, akrabalık, komşuluk ve kardeşlik ilişikilerini tazelemek ve kuvvetlendirmek için de eşsiz bir fırsattır.
Ramazan ayının en güzel taraflarından biri de insanın manevi anlamda arınması; günah sayılan davranışlardan kendini koruması, tevazu, merhamet, cömertlik gibi güzel hasletlerle kalbini donatmasıdır.
Sabrı ve duygudaşlığı öğrendiğimiz bu ayda açlık ve susuzluk hissinin ne ifade ettiğini bizzat yaşayarak idrak eder, nimete ulaşamayan insanların hâlini daha iyi anlarız. Yetimlerin, yoksulların, mültecilerin ve kimsesizlerin yaşadıklarına karşı daha duyarlı olmaya başlarız. Bu duygu ve düşünceler bizi “kardeşlik” hissine daha da yaklaştırırken, mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimizle hemhâl olma ve ramazanın manevi coşkusuna onları da ortak etme gayesi güderiz. “Kardeşlik paylaşmayı gerektirir.” şiarıyla hareket ederek, Müslüman kardeşlerimizle gönlümüzdekileri ve soframızdakileri kardeş payı yapmanın hazzını yaşar, hayır ve hasenatları çoğaltarak Allah’ın rızasına ve sevgisine mazhar olmak isteriz. Yoksul insanların, yetimlerin sevinçleriyle taçlandırırız ramazan ayını.
Bu Ramazanda da “Kardeş Payı Yapalım”
WEFA Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu 12 yıldır gerçekleştirdiği ramazan kampanyası ile muhtaç coğrafyalara ramazanın bereketini, coşkusunu götürmekte, ihtiyaç sahibi Müslümanlara yalnız olmadıklarını hissettirmektedir.
Kardeşlik ve paylaşma duygularına vurgu yapmak isteyen WEFA, bu seneki ramazan yardımlarını “Kardeş Payı Yapalım” sloganı altında gerçekleştiriyor. Her sene olduğu gibi bu sene de mağdur coğrafyalardaki ihtiyaç sahiplerine zekât, fitre, sadaka, kumanya ve iftar yemeği yardımları olmak üzere birçok ayrı kalemde yardım ulaştıracak. Bir ay boyunca dünyanın hemen hemen her köşesinde kuracağı iftar sofralarında yine yetimleri, öğrencileri, yaşlıları, mültecileri, kimsesizleri ve yoksul aileleri ağırlayacak. Bilhassa yetimlere bayram sevinci yaşatmak isteyen WEFA, Ramazan Bayramı’nda bir nebze olsun yetimliklerini unutmaları için onlara bayramlık kıyafet hediye edecek.
Bu sene ramazan kampanyasını 34 ülke ve bölgede gerçekleştirmeyi planlayan WEFA, bilhassa afet bölgeleri, kriz bölgeleri, mülteci sayısının yoğun olduğu bölgeler ile açlık ve kuraklığın fazla olduğu yerlere ramazan yardımları ulaştıracak. Ramazan yardımlarına WEFA ekipleri de katılacak.
Nasıl Bağış Yapabilirim?
WEFA’nın ramazan kampanyasına destek vermek isteyen hayırseverler wefa.org sayfası üzerinden online bağış yapabilecekleri gibi +49 221 880 64 80 numaralı telefonu arayarak Tele-Bağış yoluyla da bağışlarını gerçekleştirebilirler. WEFA bürolarında veya temsilciliklerde makbuz karşılığı elden de bağış yapılabilir. Dileyen hayırseverler ise WEFA’nın hesap numaralarına havale yapabilirler. Açıklama kısmına bağış amacının (zekât, fitre, kumanya vs.) yazılması gerekmektedir. Öte yandan ilgililer, online-chat üzerinden canlı olarak WEFA ile irtibata geçebilir ve rahatça sorularını yöneltebilirler.