İSLAM’IN 5 ŞARTINDAN BİRİ: ORUÇ

İslam’ın beş şartından biri olan oruç; tan yerinin ağarmasından güneşin battığı ana kadar yeme, içme, cinsel münasebet ve kötü davranışlardan tamamen uzak durmayı ifade eder. Bu nedenle oruca başlanması ile orucu bozan şeylerden kaçınmak gerekir.

“Ey inananlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de farz kılındı.” (Bakara sûresi; 2;183) ayeti ile oruç ibadetinin farz kılındığı buyrulmuştur.

2020 ORUÇ MEVSİMİ

24 Nisan Cuma günü başlayan Ramazan 2020 tüm fazileti ve güzelliği ile geldi. Mübarek Ramazan ayı 23 Mayıs 2020 Cumartesi sona erecek ve 24 Mayıs’ta ise 3 gün sürecek Ramazan Bayramı başlayacak.

“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhârî, Savm 5, Bed’ul-halk 11; Müslim, Sıyâm 1, 2, 4, 5)

ORUÇ İBADETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

FARZ OLARAK RAMAZAN ORUCU

Ramazan ayı boyunca farz kılındığı belirtilen Ramazan orucu, Veda hutbesinde de cenneti hak etmek için gerekli temel ibadetlerden biri olarak belirtilmiştir.

Kurân-ı Kerîm’de birçok ayette orucun farz kılındığı vurgulanmıştır. Tüm bunlar bizlere özellikle Ramazan orucunun Allah’ın rızasını kazanmak ve Allah’a kul olma bilincine erişebilmek için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

RAMAZAN’DA KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?

Ergenlik çağına girmiş ve akıl sağlığı yerinde olan her Müslüman Ramazan orucunu yerine getirmekle yükümlüdür. Nitekim Ramazanda bir gün orucunu tutmayan, onun yerine bütün yıl oruç tutsa, o bir günkü sevaba kavuşamaz. (Tirmizî) buyrularak Ramazan orucunun değeri vurgulanmıştır.

Her ne kadar farz olsa da kimileri için oruç tutmak mümkün olmayabilir. Yüce Allah her durum için bir kolaylık getirmiştir. Hastalık ve yaşlılık gibi özür durumlarında orucunu yerine getirme sorunu yaşayanların oruç tutma yükümlülüklerinin bulunmadığı belirtilmiştir.

“Allah, kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara Sûresi; 2;286)

Bu durumda oruç tutması mümkün olmayan hasta veya yaşlı kişiler bu ibadeti yerine getiremeseler de Ramazan ayının manevi ve toplumsal önemine ortak olmaları için fidye vermekle yükümlü kılınmışlardır. Ramazan’da oruçlarını tutabilenler fitre vermekle yükümlü iken, Ramazan ayında bu ibadeti yerine getiremeyenler oruç fidyesi vermekle yükümlü kılınmışlardır.

Ayrıca yolculuk yapanlar ile hamile olan kişilerin de Ramazan orucunda mazeretleri olduğu belirtilmiştir; ancak orucun tutulmadığı her günün kaza edilmesi gerekmektedir.

ONLİNE BAĞIŞ kısmından bağış yapabilmek için

TIKLAYINIZ.
TIKLAYINIZ.

RAMAZAN ORUCUNUN ÖNEMİ

Bereket ve bağışlanma ayı olan Ramazan’da tutulan oruçlar dayanışma duygusunu kuvvetlendirerek tokun açın hâlinden anlamasına ve zenginin fakire yardım etmesine vesile oluyor.  Dinimiz, günahların af olunduğu bu mübarek ayı fırsat bilerek ibadet eden ve muhtaçlara yardım edenlerin cennetle müjdelendiğini bizlere bildirmiştir.

“Cennette Reyyân adında bir kap vardır ki buradan kıyamet gününde sadece oruç tutanlar cennete girer.” (Müslim, “Sıyâm”, 166)

“Oruç sabrın yarısıdır.” (Tirmizî, “Da‘avât”, 86), Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in de vurguladığı üzere Ramazan orucunun en önemli faziletlerinden biri nefsine hâkim olmakta zorlanan insana sabrı öğretmesidir.

ORUCUN SAĞLIĞA FAYDASI

Son yıllarda yapılan çalışmalar orucun sağlığa çok faydalı olduğunu göstermektedir. Uzmanlar oruç tutulduğu sırada kan dolaşımını hızlandırdığı ve kanın kendini temizleyerek vücuttaki hücreleri yenilediğini keşfetmiş ve bu durumun yaşlanmayı yavaşlattığını tespit etmişlerdir. Araştırmayı yürüten Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Razeen Mahroof, özellikle Ramazan ayında ilk on beş günden sonra vücut organlarının tam fonksiyon çalışarak enfeksiyonlara karşı daha güçlü savaştığını belirtiyor.

Bin bir türlü faydası olan oruç, Ramazan ayının gelmesi ile evlerimizi bereketlendiriyor ve Allah’a kulluk bilincini öğretiyor. Sonuç olarak nefsi terbiye eden ve zengin ile fakir arasında birliği sağlayan bu mübarek ayda tutulan oruçlar ruhun en güzel gıdasıdır.

Hayırlı Ramazanlar…

ONLİNE BAĞIŞ kısmından bağış yapabilmek için

TIKLAYINIZ.
TIKLAYINIZ.