WEFA Berlin Müdürlüğüne atanan Mustafa Öztürk ile WEFA’nın hizmetlerini ve 2018 projelerini konuştuk.

 Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

İsmim Mustafa Öztürk. 32 yaşındayım. 2010 yılından beri WEFA Berlin’de aktif olarak çalışıyorum. Daha önce müdür yardımcısı olarak görev yaptığım WEFA Berlin’de bu yıl itibarıyla müdür olarak devam edeceğim. Beni bu göreve layık gören WEFA Yönetim Kurulu’na buradan tekrar teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bunun haricinde daha önce WEFA Berlin müdürü olarak görev yapan İsmet Mısırlıoğlu’na bu zamana kadar yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür ederim.

WEFA’yı kısaca tanıtır mısınız?

WEFA Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu 2006 yılında kurulan ve kısa sürede 70 ülke ve bölgeye insani yardımlar ulaştıran bir sivil toplum kuruluşudur. WEFA din, dil, ırk, renk, bölge farkı gözetmeksizin dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, sahipsiz tüm insanlara insani yardım ulaştırmak için her türlü girişimi yapmak üzere kurulmuştur.

WEFA’nın misyonu nedir?

İnsan onuruna yakışır bir dünyada yaşamaya katkıda bulunmak, değişen dünyada değişmeyen değerlerin yaşatılmasını sağlamak, muhtaç ve mağdurlara insani yardım ulaştırarak onlara onurlu bir yaşam sunmak, veren el ile alan el arasında köprü olmaya çalışmak, iyiliği her zaman her yerde yaşatmak, yeryüzünde iyiliğin yayılmasına katkıda bulunmak.

Kuruluşunuz herhangi bir yere bağlı mıdır?

WEFA bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Herhangi bir partiye, cemaate ve benzeri oluşumlara bağlı değildir.

Yardımları nasıl ulaştırıyorsunuz?

Hayırseverlerimizin bizlere verdiği emanetleri titiz bir çalışma sonucu ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Yardım çalışmaları yaptığımız ülkelerde partner kurumlarımız bulunmaktadır. Partner kurumlarını belirlerken önemli kıstaslarımız bulunmaktadır. Mesela daha önce hangi organizasyonlarla çalışmışlar, hangi projeler gerçekleştirmişler vs.

Senenin belli zamanlarında WEFA ekibi olarak ülkelere gidiyor ve partner kurumların çalışmalarını yerinde denetliyoruz. Örneğin şubat ayında WEFA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bakıcı’nın da aralarında bulunduğu bir ekip Tanzanya’ya gidip, yetimlerin üç aylık harçlıklarını elden teslim etti. Katarakt ameliyatları, adak, akika kurban kesimi yapıldı. Tamamlanan su kuyularının açılışı gerçekleştirildi. Yapımı süren ve daha önce yaptırılan su kuyularının da denetimini de yapıldı.

Türkiye’de de yardım faaliyetlerinizi gerçekleştiriyor musunuz?

Evet. Türkiye’de Yetim Sponsorluğu projemiz başta olmak üzere Ramazan Kampanyası kapsamında gıda paketi dağıtımında bulunuyoruz. Aynı zamanda Kurban Kampanyası çerçevesinde de ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bunun haricinde Kış Yardımı projemiz kapsamında da kimsesizlere, mültecilere, yaşlılara ve yetimlere kışlık giysi, battaniye, soba, kömür ve odun dağıtımında bulunuyoruz.

 Yardım yapanlar yaptıkları yardımların yerine ulaştığından nasıl emin olabilirler?

Elden verilen bağışları makbuz karşılığında teslim alıyoruz. Elden veya banka yoluyla yapılan bağış neticesinde bağışçımızın yıl sonunda vergiden düşürebilmesi için bağışçılarımıza bir yardım belgesi (Alm. Spendenbescheinigung) veriyoruz. Kalıcı yardım projelerimiz için yapılan bağışlarda; mesela Asya ve Afrika’da açtrılan su kuyusuna, bağışçımızın istediği ismi yazdırarak su kuyusunun fotoğrafını bağışçılarımıza ulaştırıyoruz. Katarakt projesine bağış yapan hayırseverlere ise göz ameliyatını yaptırdığı kişinin fotoğrafı ile birlikte bir teşekkür belgesi gönderiyoruz. Yetim Sponsorluğu projesine destek veren bağışçılara da senenin belli zamanlarında yetimi ile ilgili bilgiler ve resimler gönderiyoruz. Bunun haricinde gerçekleştirdiğimiz projelerimizle ilgili, fotoğraf ve videoları wefa.org sayfamızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Dileyen hayırseverler bölge şartları organizasyon bakımından uygun olduğu ölçüde ve masrafları kendisi karşıladığı takdirde yardım projelerimizi gerçekleştirdiğimiz ülkelere bizimle birlikte gelebilirler ve yardım çalışmalarımızı yerinde gözlemleyebilirler.

WEFA’nın çalışmalarından kısaca bahseder misiniz?

WEFA, ramazan ve kurban kampanyalarının yanı sıra yetim sponsorluğu, yetimhane, okul ve cami yapımı çalışmaları ile su kuyuları ve katarakt ameliyatları gibi birçok yardım sahasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Acil yardımlar çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine de çeşitli yardımlar yapmaktadır. WEFA bugüne kadar 11 binden fazla katarakt ameliyatları gerçekleştirmiş, Afrika ve Asya’da 4 bine yakın su kuyusu açtırmış ve 18 ülkede 2 binden fazla yetimin bakımını üstlenmiştir. Bunun haricinde Pakistan’da sel mağdurları için 26 evden oluşan WEFA Köyü, Filistin’de Sağlık Merkezi ve Togo’da bir Göz Hastanesi bulunmaktadır.

2018 yılı projelerinizden bahseder misiniz?

Eğitim ve sağlık alanında bu zamana kadar yaptığımız projelerimize bu yıl da ara vermeden devam edeceğiz. Aynı zamanda Kamboçya’da evlenen gençlerimize düğün yemeği organize ediyoruz. Benin’de cami ve medrese inşaatımız başladı. Kenya’da 50, Kamboçya’da 30 ve  Bangladeş’te 1000 haneden oluşan WEFA Köyü kuracağız. Tanzanya’da sağlık ocağı, Pakistan’da ise yetimhane projemizi yine bu sene başlatacağız. Bunun haricinde yardım çalışmaları yaptığımız bölgelerde ihtiyaç durumuna göre de projeler gerçekleştiriyoruz.

WEFA’ya bağış yapmak isteyen hayırseverler size nasıl ulaşabilirler?

Bağışçılarımız Prinzenstr. 12, 10969 Berlin adresinde olan WEFA Berlin büromuza gelerek makbuz karşılığında elden bağış yapabilecekleri gibi 030 616 717 17 numaralı telefonu arayarak da Tele-Bağış yoluyla bağışlarını gerçekleştirebilirler. Bunun haricinde wefa.org sayfamızdan da bağışta bulunabilirler.

Son olarak iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Nerede bir ihtiyaç sahibi varsa bizler orada olmaya devam edeceğiz.