WEFA Uluslararası insani Yardım Organizasyonu Dış İlişkiler Koordinatörü Yusuf Aydın, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım ve Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal sığınmacıların yaşam koşullarını öğrenebilmek amacıyla Almanya’nın Mülheim an der Ruhr kentinde bulunan Kızılhaç himayesindeki mülteci kampı ile Fransa’nın Calais bölgesindeki mülteci kampını ziyaret ettiler.
İlk olarak 420 mültecinin barındığı Mülheim an der Ruhr’daki kampta incelemelerde bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mültecilerin yaşam koşullarını yerinde görme imkânı buldu. Her odada dört kişinin kaldığını, ailelere ise iki odanın verildiğini ifade eden stk temsilcileri yurtta mülteciler için tüm sosyal imkânların da sağlanmış olduğunu aktardılar. Kızılhaç yetkilileri de kampın dünya genelindeki en iyi kamp olduğunu belirtiyorlar.
Ziyaretin bir diğer adresi de Fransa’nın Calais bölgesinde bulunan mülteci kampı idi. İngiltere ile Fransa’yı birbirine bağlayan Manş tüneli yakınlarındaki kampta incelemelerini sürdüren WEFA Dış İlişkiler Koordinatörü Yusuf Aydın mültecilerin içinde bulunduğu zorlu şartlara şu sözlerle dikkat çekti: “Calais kampında gettolaşılmış tehlikeli ‘jungle’ şartları var. Maalesef kriminel olaylar had safhada. Gençler uyuşturucu alıp satıyor. Sudan, Suriye, Irak, Afganistan gibi kamp içerisinde özerk bölgeler var. Önlenemeyen bulaşıcı hastalıklar var. İçerisinde bebek ve çocukların kaldığı çadırları şu basmış, insanlar üşüyor. Kamp yönetimi de sivil toplum kuruluşlarına bırakılmış durumda. Maalesef kamp şartları hayli kötü. Zorunlu göç durumu daima psikolojik travmalara gebe. Arzumuz kamplardaki bu çok yönlü sorunların giderilmesi ve mültecilerin bir an önce daha iyi yaşam koşullarına kavuşturulmasıdır. Bizler de ilgili yardım kuruluşları olarak mültecilerin içinde bulunduğu koşullara yönelik araştırmalarımızı ve ziyaretlerimizi sürdüreceğiz.”