Myanmar’daki zulümden kaçarak Bangladeş’teki kamplara sığınan Arakanlı Müslümanlar kamplarda zor koşullarda hayatlarını sürdürüyor. Arakanlı mültecilere yönelik yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren WEFA Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu her sene Arakan kamplarını ziyaret ederek Arakanlı Müslümanlara çeşitli yardımlar ulaştırıyor.
Myanmar’ın Arakan eyaletinden baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’teki kamplarda yaşam mücadelesi veren Arakanlı mülteciler dışarıdan gelen yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyorlar. Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.
WEFA, 2007 yılından beri Arakanlı Müslümanların temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli yardım çalışmaları gerçekleştirmektedir. İlk yıllarda Bangladeş’teki 4 mülteci kampına yardım ulaştıran WEFA, şimdi ise 16 kampa yardım götürüyor. Ramazan ve kurban yardımları başta olmak üzere Arakanlılara gıda, temiz su, barınma, sağlık, eğitim ve kış yardımında bulanan WEFA, senenin belli zamanlarında Arakan kamplarını da ziyaret etmektedir.
Kış Yardımı
Kış mevsiminin gelmesiyle hayatları daha da zor hâle gelen Arakanlı mülteciler bilhassa sabahın ilk saatlerindeki soğuktan çok fazla etkilenmekteler.
Soğuk kış mevsiminde Arakanlı mültecileri yanlız bırakmayan WEFA, her sene gerçekleştirdiği “Kış Kampanyası” kapsamında Arakanlı Müslümanlara destek vermekte ve mültecilerin kış mevsimini daha rahat geçirmeleri için onlara kış yardımında bulunmaktadır. Bu senenin ocak ayında 2018/19 Kış Kampanyası münasebetiyle Arakan kamplarını ziyaret eden WEFA ekibi bölgedeki kış yardımlarına katılarak Arakanlı mültecilere çadır, kışlık giysi, battaniye ve gıda yardımında bulundu.
Arakanlılar İçin Ev
Arakan kamplarında mülteciler naylondan yapılmış çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyorlar. Bilhassa ilkbahar aylarında başlayan şiddetli muson yağmurlarına karşı dayanıksız olan bu derme çatma çadırlar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. WEFA, “Kalıcı Eserler” kapsamında Arakan kamplarında mülteciler için evler inşa ederek, mülteciler için daha rahat bir yaşam alanı sağlamaktadır. WEFA, Arakan kamplarında 1.000 adet ev inşa etmeyi hedefliyor. 2018 yılında ilk 100 ev tamamlanarak, kullanıma hazır hâle getirildikten sonra ailelere teslim edildi. 1.000 hanenin tamamlanması hâlinde Arakan mülteci kampında Bangladeş WEFA Köyü kurulmuş olacak. Her biri 6 kişi kapasiteli olarak düşünülen evlerin büyüklüğü 20 metrekare. Bangladeş WEFA Köyü’nde bir evin maliyeti 500 Avro. Projeye destek vermek isteyen hayırseverler dilediği miktarda bağış yapabilirler. Ancak bir ev bedelinin tamamını karşılayan hayırseverler dilediği ismi o eve verebiliyor. WEFA, 2019 yılında da Arakan kamplarındaki ev yapımına devam edecek.
Arakan Kamplarına Su Kuyusu
Temiz içme ve kullanma suyundan mahrum olan Arakanlı mülteciler su ihtiyaçlarını atık sulardan karşılıyorlar. Başta çocuklar olmak üzere Arakan halkı ishal ve solunum enfeksiyonu sebebiyle hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya.
Arakanlı mültecilerin içilebilir su ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışmalar yürüten WEFA, ‘Su Kuyusu” projesi kapsamında Arakan kamplarında derin su kuyuları inşa etmektedir. WEFA, 2018 yılında Arakan kamplarında 4 derin su kuyusunu mültecilerin hizmetine sundu. Arakan kamplarında açılacak yeni su kuyuları için de çalışmalarını hızlandıran WEFA, ocak ayındaki Bangladeş ziyareti kapsamında yeni derin su kuyuları için yer tespitinde bulunurken, 4 yeni su kuyusunun da inşasına başladı.
Derinliği 200 metre olan bir su kuyusunun bedeli 4 bin Avro. Bir su kuyusu bedelinin tamamını karşılayan hayırseverler açtırdıkları su kuyusuna istedikleri bir veya birkaç isim verebilirler.
Arakanlı Çocuklara Eğitim Desteği
Zulmün asıl mağdurları çocuklar. Hijyenik ortamdan, temiz su ve gıdadan mahrum kalan Arakanlı çocuklar aynı zamanda eğitim imkânından da yoksunlar. Arakan kamplarında yaşayan çocukların eğitim alabilme imkânları oldukça kısıtlı. Kamplardaki zor şartlara rağmen eğitim almaya devam eden Arakanlı çocukları yalnız bırakmayan WEFA, kamplardaki çocuklara eğitim alanında da destek vermektedir. Arakanlı çocukların geleceğe umutla bakması için gayret gösteren WEFA, çocukların eğitimlerine destek vermek amacıyla onlara kırtasiye yardımında bulunmaktadır.
Ramazan Yardımları
Bangladeş’teki mülteci kamplarında her türlü zorlukla mücadele eden Arakanlı Müslümanlar ramazan ayında herşeye rağmen ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.
WEFA, Bangladeş’teki kamplarda zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışan Arakanlı Müslümanları ramazan ayında da yalnız bırakmıyor. Ramazan ayının manevi atmosferini Arakanlılara da yaşatmak için gayret gösteren WEFA, ramazan ayında Arakan kamplarını ziyaret etmekte ve bölgedeki yardım çalışmalarına katılmaktadır. WEFA, ramazan yardımları kapsamında Arakanlılara gıda paketi yardımında bulunmaktadır. Gıda paketleri Arakanlıların mutfak kültürüne göre hazırlanmaktadır. Öte yandan WEFA, Arakanlı Müslümanların, oruçlarını sıcak yemekle açması için ramazan ayı boyunca onları kamplarda kurduğu iftar sofralarında ağırlamakta ve onlara sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirmektedir.
Kurban Yardımları
Kurban Bayramı’nda da Arakanlıları yalnız bırakmayan WEFA, her sene gerçekleştirdiği kurban kampanyası kapsamında Arakanlı Müslümanlara kurban eti yardımında bulunmaktadır. Hazır hâle getirilen etler kurban gözlemcisi olarak Arakan kamplarına giden WEFA ekipleri tarafından Arakanlılara dağıtılmaktadır.
Sadece Kurban Bayramı döneminde değil diğer aylarda da Arakanlıların sofralarını bereketlendirmek isteyen WEFA, yıl içinde Arakan kamplarında kestiği adak, akika ve şükür kurbanlarını da yine kampta yaşam mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlara dağıtmaktadır.
Arakan Kamplarına Ziyaret
Senenin belli zamanlarında Arakan kamplarını ziyaret eden WEFA ekibi Arakanlı Müslümanlarla yakından ilgilenirken, Arakan halkının ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek bu yönde yeni yardım projeleri geliştirmektedir. Arakan ziyaretleri kapsamında aynı zamanda bölgede çeşitli yardım çalışmaları da gerçekleştiren WEFA, Arakanlı mültecilere gıda yardımında bulunmakta ve kestiği adak, akika ve şükür kurbanlarını kamptaki mültecilere dağıtmaktadır.
Arakanlı Müslümanlara Yardımlar Devam Edecek
Arakanlı Müslümanların her türlü ihtiyacını gidermek amacıyla yardım çalışmaları gerçekleştiren WEFA, 2019 yılında da Arakanlı mültecilere destek vermeye ve bölgeye yardım ulaştırmaya devam edecek.
WEFA aracılığıyla Arakanlılara yardımda bulunmak isteyen hayırseverler wefa.org sayfası üzerinden online bağış yapabilecekleri gibi +49 221 880 64 80 numaralı telefonu arayarak Tele-Bağış yoluyla da bağışlarını gerçekleştirebilirler. Hayırseverler +49 178 3256207 numaralı WhatsApp hattı üzerinden de WEFA’ya ulaşabilirler. Dileyen hayırseverler ise WEFA’nın hesap numaralarına havale yapabilirler.
Arakanlı Müslümanlara Soykırım
Arakan’da Budistler ve Müslümanlar arasında 2012 yılında çıkan çatışmalar sonucu binlerce Müslüman katledilmiş, çok sayıda ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Yaşanan şiddet olayları sonucu yüz binlerce Arakanlı zorla yerinden edilmiş ve Arakanlı Müslümanlar kaçarak bir umutla Bangladeş’e sığınmıştı. Ancak Arakanlılar için Bangladeş mülteci kamplarındaki yaşam hayat hiç de kolay değil. Açlık ve içme suyu sıkıntısı çeken Arakanlı mülteciler kamplarda her türlü tehlikeye de açıklar.
Birleşmiş Milltetler (BM), 25 Ağustos 2017’den sonra Bangladeş’e sığınan Arakanlı mültecilerin sayısının 745 bine ulaştığını bildirdi. Uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından yayımlanan uydu görüntülerine göre yüzlerce köyün yok edildiği kanıtlandı. Bangladeş Dışişleri Bakanı Shahidul Haque, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada ise Bangladeş’in Myanmar’dan daha fazla insanı kabul edebilecek pozisyonda olmadığını açıkladı.
Arakan’da dinî ve etnik gerekçeli şiddet olayları artarak devam etmektedir. Myanmar tarafından uygun koşullar sağlanmadığı için Arakanlılar ülkelerine geri dönmek istemiyorlar. Burma yönetiminin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı şiddet, BM ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.