5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ: OKYANUSLAR YOK OLUYOR
5 Haziran Dünya Çevre Günü, bizlere dünyamızın hızla kirlendiği ve yok olmaya başladığı gerçeğini hatırlatıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz koronavirüs süreci, doğanın kendini yenileyebilmesi ve tekrar ayağa kalkabilmesi için nefes almaya ihtiyacı olduğunu gösterdi.
Ancak insan eli doğayı kirletmeye devam ediyor. Üstelik doğayı yok eden insan müdahalesinden okyanuslar da nasibini alıyor.
2050 YILINDA OKYANUSLARDA BALIKTAN ÇOK PLASTİK ATIK YER ALACAK
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırma, aynı hızla devam ederse 34 yıl içinde okyanuslardaki plastik miktarının balık popülasyonunu geçeceğini vurguluyor. Dev bir plastik yığınına dönen Pasifik Okyanusu’nda neredeyse Türkiye’nin yüz ölçümü büyüklüğünde plastik çöp yığını meydana gelmiş bulunuyor.

OKYANUSLAR İNSAN ELİNDEN KORUNMAYI BEKLİYOR
Yeryüzünde yaşayan insan sayısı, dünyadaki canlıların yüzde 0,01’lik kısmını oluşturmasına karşın denizlerde yaşayan canlıların neredeyse yarısı yok olmuş durumda.
Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde pek çok önlem alınmış; bu esnada hava ve deniz kirliliğinde belirgin oranda düşüş yaşandığı gözlenmişti.
Evde kalarak insan elinin doğadan uzaklaştığı bu günler bizlere umut da vadediyor. İtalya’nın Venedik şehrinde kanal trafiğinin ortadan kalkmasının ardından yunusların görülmeye başlandığı, Hindistan’nın başkenti Yeni Delhi’de uzun bir aradan sonra ilk defa Himalayalar’ın şehirden net bir şekilde görüldüğü rapor edildi.
Bu durum insanoğlunun dünyaya verdiği tahribatı gözler önüne sermesi açısından oldukça önemli. Sürekli yıkan insan eli durduğunda, doğanın kendini nasıl yenilediğini gördük.
Bugün Dünya Çevre Günü dolayısıyla da Allah Teâlâ’nın -doğa özelinde- verdiği tüm nimetlere teşekkür ediyor ve verdiğimiz zararları telafi etmek üzere çalışmamız gerektiğini bir kez daha idrak ediyoruz.